Sundhedsberedskab
Sundhedsberedskabsplanen skal sikre, at beredskabet under større ulykker, katastrofer og krigslignende tilstande kan sikre en videreførelse af daglige opgaver tilpasset de ændrede krav samt varetagelse af forebyggelses-, behandlings- og omsorgsopgaver.
Hvornår skal planen træde i kraft?
Sundhedsberedskabet aktiveres, hvor der er et behov, som ikke kan håndteres indenfor rammerne af det almindelige sundhedsvæsen.
Det kan være i tilfælde af store ulykker, katastrofer, udbrud af smitsomme sygdomme, terrorhandlinger eller krigslignende tilstande, hvor antallet/arten af tilskadekomne kræver, at sundhedsvæsenet omstiller og/eller udvider kapaciteten til det pludseligt ændrede behov.
Omstillingen fra en normal situation/dagligdag til en beredskabssituation kan foregå som en kontinuerlig og glidende overgang i et omfang tilpasset det opståede behov.
Lovgrundlag
Ifølge bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskab med videre skal kommunerne udarbejde en sundhedsberedskabsplan.
Sundhedsberedskabet omfatter:
- Sygehusberedskabet
- Lægemiddelberedskabet
- Beredskabet i den primære sundhedssektor
- Kommunale forpligtelser
- Kommunens forpligtelser fremgår af bekendtgørelsens §§7-10.
Kommunen skal:
- En gang i hver valgperiode udarbejde en plan for sundhedsberedskabet
- Koordinere sundhedsberedskabsplanen med kommunens øvrige beredskabsplaner samt regionens og nabokommunernes sundhedsberedskabsplaner
- Indhente rådgivning fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen
Alarmering
Det kommunale sundhedsberedskab alarmeres ved at kontakte akutteamet i sygeplejen på tlf.: 27 90 43 56.
Sundhedsberedskabsplanen er vedhæftet nedenfor.