Det er sund fornuft at undgå tobak

Det er svært at lægge tobakken på hylden, det understreger vigtigheden af ikke at begynde.
Opdateret 13.09.2017

Tre ud af fire personer, der ryger i dag, begyndte som teenagere, og op mod 85 pct. fortæller, at de fortryder at være startet.  Derfor har Sønderborg Kommune igangsat en række aktiviteter, der skal få eleverne til at undgå tobakken eller kvitte den igen hurtigt.

De unges holdninger til tobak skal ændres gennem kampagner og undervisning i folkeskolen og events på ungdomsuddannelser. Kommunens 7. og 9. klasser skal undervises om forebyggelse af rygestart, og hvis der er behov for råd eller andre forebyggende tiltag, står et rygestoprejsehold klar til at rykke ud.

Målet for Sønderborg Kommune er, at 25% færre børn og unge ryger i 2021. Dette mål understøtter visionen i kommunerne i Region Syddanmark om, at antallet af syddanske børn og unge, som lever uhensigtsmæssigt i forhold til KRAM-faktorerne (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) og i forhold til mental sundhed, skal være reduceret med 50% i 2025.

- Det er vigtigt, at færre unge bliver afhængige af tobak. Brugen af tobak er den livsstilsfaktor, der har størst negativ indflydelse på vores sundhed, og vi har fokus på en tidlig indsats, så vi fremadrettet kan opleve røgfri årgange og derigennem reducere ulighed i sundhed, siger formanden for sundhedsudvalget Helge Larsen.

Indsatserne i "Handleplan for tobaksindsatsen for børn og unge" er udarbejdet i samarbejde mellem House of Health, Sundhedscentret og sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune og gennemføres i perioden 2017 til 2021 både i folkeskolerne og ungdomsuddannelserne.

Forebyggelse af rygestart og tilbud om rygestop indgår også i UngeLiv, der er et netværkssamarbejde mellem Sønderborg Kommune og kommunens ungdomsuddannelser. I skoleår 2017/18 er et af indsatsområderne i UngeLiv forebyggelse af tobak med fokus på brugen af snus.

Også Kræftens Bekæmpelse har sammen med Trygfonden taget initiativ til at etablere "Røgfri Fremtid", der gennem partnerskab baner nye veje i forhold til tobaksforebyggelse. Med "Handleplan for tobaksindsatsen for børn og unge" understøtter Sønderborg Kommune "Røgfri Fremtid".

- Med godkendelse af Handleplanen ser vi en mulighed for at sikre en rød tråd i forebyggelse af rygestart dér, hvor de unge er. Og med dette lokale initiativ understøtter vi de nationale målsætninger på lang sigt, siger næstformanden for sundhedsudvalget Claus Klaris.